08 maj

Tidsrejsen

“The more things change, the more they stay the same” Alphonse Karr.

Forleden var jeg på biblioteket, et sted jeg kender rigtig godt for i flere år, inden jeg blev 18 og dermed for gammel til en lille løn, var det min arbejdsplads. Her havde jeg en efter-skoletid med masser af bøger, søde biblioteksgæster og ikke mindst dejlige kollegaer. Det var et lille helle for mig, omgivet af alverdens fantastiske fortællinger. Det er en af de bedste arbejdspladser jeg har haft, og vi fik ofte kage. Biblioteket lå i en gammel bank, en smuk bygning og på det tidspunkt var den næsten nyrenoveret. Og indretningen var primært holdt i grønne reoler og muligvis en hvidgul på væggene.

Bibliotek

Da jeg besøgte det igen, i den samme bygning, blev jeg en smule paf. Jeg vidste godt, at rammerne var noget begrænsede, men det var som at træde 20 år tilbage i tiden! Farven var den samme, reolerne var de samme, de stod næsten på samme måde som før, dog væsentlig indskrænket i den ene ende af Borgerservice.

I den tid jeg har været væk, har jeg virkelig haft mulighed for at opleve bredden af biblioteker, både i ind og udland. Jeg skrev næsten hele min bachelor i Den sorte diamant i København, og læste jævnligt til eksamen på CBS’ bibliotek på trods af at det ikke var min skole. Jeg har drukket kaffe på Sundby bibliotek på Amager, hvor jeg også har været til jobsamtale. I USA har jeg søgt ly og internet på bibliotekerne på mine rejser (i øvrigt også et godt sted, hvis man mangler et toilet). På hovedbiblioteket i København kommer jeg gerne ud med en eller flere bøger i tasken, også hvis jeg bare er gået ind for at læse et magasin i foyeren, for de er ret gode til at gøre bøgerne uimodståelige. Ligesom Vordingborg bibliotek, der udmærker sig med en kæmpe fritstående væg fyldt med litteratur og inspiration, og som en bonus kan man sidde og læse sig varm, mens man sniger blikke ud på vandet gennem de store åbne vinduespartier. I sidste uge var jeg på Kolding bibliotek til et kursus, og jeg blev mødt af jazzmusik på en ganske almindelig onsdag!

Jeg elsker at biblioteker er blevet til små kulturhuse, der betjener og udvider folks horisont på så mange måder, at der er fablabs, hvor store og små eksperimenterer med teknik og teknologi, at der er foredrag, musik, debatter, ja, jeg har endda undervist i kunsten at lave en app på biblioteker! Et bibliotek er ikke længere kun et sted for bøger, det er et sted for viden og for fællesskab. Undtagen mit gamle bibliotek, hvis umiddelbart største udvikling på 20 er at dele den begrænsede plads med Borgerservice. Jeg håber virkelig bare, at det er mig der ikke forstår det, for hvis det er standarden for udviklingen og nytænkningen her på egnen, så ved jeg ikke, om jeg er landet det rigtige sted. Sådan er det, vi tror vi er færdig med en historie, men måske er der et kapitel mere. Og det var nu ret så spændende at rejse tilbage i tiden…