10 maj

Når vores historier skaber forandringer – Jacob A. Riis

“The world forgets easily, too easily, what it does not like to remember.” Jacob A. Riis

Jacob A. Riis

Vores historier og oplevelser er vores ejendom, og de er en del af os. Og nogen gange er vi vidne til noget, som vi bliver nødt til at gøre noget ved. Så kan vores historier nærmest blive aktivistiske.

I Ribe i 1800-tallet boede en ung fyr, lad os kalde ham Jacob, Jacob August Riis, der ikke helt passede ind i de systemer der var omkring ham, han kunne ikke finde ud af det med skolen, og han måtte ikke få den kvinde han elskede. Hvad gør man så? Man rejser da til Amerika, til New York, gør det der skal til, arbejder hårdt, og pludselig er man blevet ansat hos en avis. Her oplever man New Yorks skyggeside, de hundrede tusindvis af fattige, der lever under mildest talt kummerlige forhold. Man skriver om det, men det det rykker ikke så meget. Så finder man et kamera, sætter i bogstaveligste forstand lys på de ellers usynlige områder og begynder at holde foredrag hvor man blander de to dele.

Efterhånden finder man ud af, at lærer man de fotograferede at kende, bliver man overvældet af deres historier. Ja, Jacob A. Riis gjorde meget for at oplyse om datidens slum i New York. Hans billeder fortalte og fortæller stadig historier ligesom han selv. Han var god til at tale og til at sætte tingene på spidsen. Han satte kristen anstændighed højt, for under al fattigdommen var selv de usleste mennesker, som alle andre når bare de og deres tøj var rent. “Den eneste forskel på dem og os, er omgivelserne*”

Det nytter noget at gøre noget. Ene mand gik Riis forrest og skabte forandringer og sociale reformer, der gav genlyd langt op i det 20. Århundrede.

De historier vi deler behøver ikke alle at ændre verden, men de har et potentiale til forandre både dig og dine omgivelser.

Hvis du også vil nå at se de virkningsfulde billeder, så er det på Ribe Kunstmuseum til d.14. maj.

*Frit citeret fra udstillingen Jacob A. Riis. Light in Dark Places, Ribe Kunstmuseum, maj 2017

Citat af Jacob A. Riis

Citat af Jacob A. Riis

Håndholdt kamera anno 1800-tallet

Håndholdt kamera anno 1800-tallet