23 aug

Tønder Festival – en historie med mange kapitler

I morgen går det løs, det 43. Tønder festival spilles i gang, og for første gang i noget der ligner 20 år (shhh, sig det ikke til nogen), skal jeg være med alle dage. Jeg skal høre musik, jeg skal sove i telt, jeg skal møde min fortid, nutid og hvem ved, fremtid?

Tønder festival 2017

Det var en tradition de første mange år af mit liv, at vi skulle til Tønder festival i min familie. Det var den helt store lokale begivenhed, det var i start 80’erne og alting var mindre højtidelige. Jeg husker, hvordan vi nærmest sov i lag i de små telte, og der var vagtskifte et par gange om dagen, for de voksne der skulle passe på os børn.

De første år var det mig, mine forældre og deres venner og deres børn, men nærmest hvert år kom der flere børn til. Da min familie selv kunne fylde en hel bil,  begyndte mine forældre at overveje om der var andre måder vi kunne bruge vores sommerferie på. Så de næste mange år blev det til sporadiske besøg i Tønder den sidste weekend i august.

 Alene til festival

Jeg blev gammel nok til selv at tage toget til festival, og husker nogle sjove aftener dernede. Der var dengang jeg sammen med min daværende kæreste var på jagt efter en der kunne lave huller i ørene. For vi ville begge have hul nummer to i venstre øre. Jeg tror det er groet til, men jeg tror godt, jeg kan huske hvad kæresten hed… måske. Det kan heller ikke 100% afvises, at jeg valgte gymnasiet i Tønder for at kunne være sikret en fed festival, og det var det også i de år jeg gik dernede.

Siden har jeg været dernede ret spredt, de første år efter at være flyttet til København var det lidt mærkeligt. Det år jeg lige havde slået op med en langvarig kæreste, var helt klart et meget interessant. Eller da jeg just var hjemvendt efter min første lange rejse alene til Asien. Jeg ændrede mig, men det gjorde festivalen ikke rigtigt, og vi gled længere og længere fra hinanden.

Men nu er jeg tilbage i det sønderjyske. Jeg har nye venner, nyt udsyn, og jeg skal for første gang skænke øl ud på festivalen. Jeg glæder mig helt vildt! Jeg skal høre så meget musik, jeg skal møde så mange mennesker, dem jeg kender, dem jeg kendte en gang og dem jeg møder for første gang. Jeg skal afsted med min søster, og vi skal lave kaffe på et stormkøkken og drikke øl fra Tyskland, for det hører med når man er til Tønder festival.

Det er sjovt, hvordan en historie kan have mange, mange kapitler, jeg er i hvert fald ikke færdig med festivalen.